12 Ocak 2018 Cuma

Temel niyet

İletişimde en temel gereklilik 'tarafların gerçek anlamda birbirlerini anlamak niyetiyle temas kurmasıdır'. Ve birbirini anlama temel niyetine sahip bu temasta gönüllülük esastır.
Yani iletişimde 'niyet ve gönüllülük' olmazsa olmazlardan.

Eğer taraflardan sadece birisi bu niyet ve gönüllülüğe sahipse, iletişim - dolayısıyla da ilişki - bir süre her şey yolundaymış gibi devam edebilir. Çünkü gönüllülük temeliyle iletişim kuran kişi, iletişimin diğer tarafına ait sorumlulukları da bir süreliğine üstlenir. Fakat bu türden iletişimler ve de ilişkiler - tahmin edeceğiniz üzere - kısa ömürlüdür.
Niyeti birbirini anlamak olmayan - bir tarafın bir şekilde üstünlük ve/ya farklılığın tarafı olduğu düşüncesi ya da iddiasında olduğu, ya da diğer tarafı bilmem ne hatırı veya uğruna alttan aldığı - bir iletişim esasen monologdur. Ve monologlar beraberlikleri uzun süre devam ettiremezler.
Peki ne yapmalı?

Öncelikle başlangıçta sağlam temeller atılmalı ve gerçekten birbirini anlamak üzere iletişim kurma gönüllülüğüne sahip kişiler yolculuğa birlikte çıkmalıdır.
İkinci olarak, olası sorunlu iletişimlerde taraflar kendilerini ispat etmek, haklı kılmak, diğer tarafın üzerinde üstünlük ve kontrol kurmak, mağduru oynamak vs gibi sağlıksız davranış kalıpları sergilemek yerine 'birbirlerini duymak için değil, anlamak için dinlemeyi öğrenmeli ve denemelidir'. Niyet mevcut sorun ya da sorunları çözmek olduğunda çözüm enstrümanları kendiliğinden belireceklerdir, çünkü onlar her an mevcuttur. Önemli olan zihin gürültülerini, yargı, yorum ve varsayımları susturarak çözüm enstrümanlarını görebilmektir.
Yine geldik niyete... ... devam edecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mac adres formatı excel

excel iki nokta mac addres formatı Mac adresi karakterlerini üst üste iki nokta : iki nokta üst üste olacak şekilde excel dosyasında ayırır....